Nyttiga svampprodukter, producerade i samklang med naturen.

- Vår odlad svamp -

Svamp

Shiitake

Shiitake (Lentinula edodes) är en kryddig matsvamp med tydlig umamikaraktär, som används flitig i det östasiatiska köket, framförallt i Japan och Kina. Torkad shiitake används traditionellt för buljonger, i misosoppa och i Nabe (japansk hot pot). Särskilt uppskattat är shiitake som växer i kallare väder, så kallade donko (冬菇) – “vintersvamp”, tjocka och kompakta fruktkroppar med ännu kraftigare aroma och en fast, köttig konsistens.

Vårt värmlandskt klimat samt odlingssättet utomhus på lövträdstockar lämpar sig utmärkt för produktion av delikata och näringsrika donko-shiitake.

Shiitake är rik på olika B-vitaminer samt D-, E- och K-vitamin och innehåller ett flertal mineralämnen.

Svamp

Grå ostronskivling

Grå ostronskivling (pleurotus ostreatus) är en uppskattad matsvamp med en fast konsistens och mild smak. Torkad ostronskivling kan användas stekt eller som smaksättare i soppor och grytor.

Ostronskivlingen förekommer vild i stora delar av Europa och är välanpassad till svenskt klimat. Hattfärgen varierar från mörkbrun till ljusgrå beroende på ålder, temperatur och luftfuktighet.

Ostronskivlingar är proteinrika och innehåller höga halter av B-vitaminer, D-vitamin och nyttiga mineralämnen som järn och kalium.

Svamp

Utomhusproduktion - för din och svampens skull

Odling på trästockar utomhus medför en hel del fördelar både för svampen och för dig som konsument. Svampmycelet livnär sig från trästocken samt att den växer in i omliggande jorden för att ta upp alla näringsämnen som den behöver. Solljuset gör att svamparna producerar D-vitamin, något som ofta saknas vid odling i inomhusmiljöer.​

Svamp

Naturnära skogsbruk

Vi brukar vår skog i samklang med naturen, där vi bara tar ut enstaka träd. På detta sätt kan vi skona ekosystemet i sin helhet, värnar om mykorrhizasavampar, undervegetationen och djurlivet, samt att vi säkerställer en kontinuerlig bindning av koldioxid i biomassan.

Svamp

Del av ett kretslopp

Svampodlingen är hos oss integrerad i ett större system som dessutom innehåller naturnära skogsmiljöer, skogsträdgården och grönsaksodlingen. Svampmycelet växer in i marken runt omkring trästockarna den växer på. Efter 4-5 år, när stocken är nästintill förmultnad, kan vi använda det som är kvar som naturlig gödsel för våra odlingar och i skogsträdgården, som producerar ny biomassa, livnär vilda insekter och våra djur samt levererar nyttiga produkter.

Svamp

Förädling direkt på gården - från skörd till förädling inom några minuter

Vi förädlar all vår svamp direkt här på gården, omedelbart efter skörden. På det viset kan vi säkerställa att svampen behåller sin färska aroma och alla näringsämnen. Torkningen sker på låg temperatur men med hög luftflöde, för att torka svampen snabbt men skonsamt.

vildplockad skogssvamp

Svamp

Förutom odlad svamp erbjuder vi också vildplockad skogssvamp direkt från de omliggande skogarna här i Värmland.
Vi plockar och förädlar all vår skogssvamp själv.