slutsåld
Värmlandsvinäger

Vinäger Honung och Chili

60 kr inkl. moms

Denna honungsvinäger är smaksatt med chili som vi odlar och torkar själva på vår gård. Vinägern har en rätt hög ättiksyrahalt på hela 7%, som dock balanseras ut av honungens sötma samt har en angenäm hetta av chilin. Den lämpar sig utmärkt till sallader, marinader, och inläggningar som kräver lite extra sting.

Slut i lager

Produktbeskrivning

Denna honungsvinäger är smaksatt med chili som vi odlar och torkar själva på vår gård. Vinägern har en rätt hög syrahalt på hela 7%, som dock balanseras ut av honungens sötma samt har en angenäm hetta av chilin. Den lämpar sig utmärkt till sallader, marinader, och inläggningar som kräver lite extra sting.

Honungsvinägern producerar vi av honung från vår egen bigård som vi efteråt smaksätter med Chili (Tabascochili och Shishito), vilket ger färdiga vinägern en lätt orange färg. Vinägern får mogna i flera veckor med torkade chilifrukter, för att dra ut så mycket smak och färg som möjligt ur chilisarna. Under hela processen kontrollerar vi regelbundet smaken och utseendet av vinägern och när vi är nöjd med den, tappas färdiga vinägern på flaskor. Vi filtrerar vår vinäger skonsamt för att inte påverka smaken eller doften. Resultatet är en söt och syrlig hantverksvinäger som är medelstark.

 

Ingredienser: Honungsvinäger, chili. 7% syra.

Volym: 200ml

 

Varför opastöriserad vinäger?

Vinäger är i sig själv en produkt med i princip obegränsat hållbarhet. Den är till och med så pass hållbar att det är en av få livsmedelsprodukter som inte måste märkas med bäst före-datum! Till skillnad från andra produkter tillför pastöriseringen ingen hållbarhetsförbättring i vinäger. Snarare tvärtom, i och med att pastöriseringen dödar den jäst- och ättiksyrabakteriekulturen som har producerat ättiksyran från första början.

En effekt av att inte pastörisera är dock att denna kultur, den så kallade vinägermodern, fortsätter att växa i flaskan. Detta kan så småningom leda till att en fällning bildas i opastöriserad vinäger. Detta är inget fel utan bevis på att vinägermodern är vid liv. Vinägermodern är inte farlig och kan förbli i flaskan. Stör du dig på den så kan du skaka flaskan så att den sjunker till bottnet.

 

Mer information

Vikt 400 g
storlek

200ml