Vinäger Honung och Chili
60 kr inkl. moms
Denna honungsvinäger är smaksatt med chili som vi odlar och torkar själva på vår gård. Vinägern har en rätt hög ättiksyrahalt på hela 7%, som dock balanseras ut av honungens sötma samt har en angenäm hetta av chilin. Den lämpar sig utmärkt till sallader, marinader, och inläggningar som kräver lite extra sting.
Slut i lager
Produktbeskrivning
Denna honungsvinäger är smaksatt med chili som vi odlar och torkar själva på vår gård. Vinägern har en rätt hög syrahalt på hela 7%, som dock balanseras ut av honungens sötma samt har en angenäm hetta av chilin. Den lämpar sig utmärkt till sallader, marinader, och inläggningar som kräver lite extra sting.
Honungsvinägern producerar vi av honung från vår egen bigård som vi efteråt smaksätter med Chili (Tabascochili och Shishito), vilket ger färdiga vinägern en lätt orange färg. Vinägern får mogna i flera veckor med torkade chilifrukter, för att dra ut så mycket smak och färg som möjligt ur chilisarna. Under hela processen kontrollerar vi regelbundet smaken och utseendet av vinägern och när vi är nöjd med den, tappas färdiga vinägern på flaskor. Vi filtrerar vår vinäger skonsamt för att inte påverka smaken eller doften. Resultatet är en söt och syrlig hantverksvinäger som är medelstark.
Ingredienser: Honungsvinäger, chili. 7% syra.
Volym: 200ml
Varför opastöriserad vinäger?
Vinäger är i sig själv en produkt med i princip obegränsat hållbarhet. Den är till och med så pass hållbar att det är en av få livsmedelsprodukter som inte måste märkas med bäst före-datum! Till skillnad från andra produkter tillför pastöriseringen ingen hållbarhetsförbättring i vinäger. Snarare tvärtom, i och med att pastöriseringen dödar den jäst- och ättiksyrabakteriekulturen som har producerat ättiksyran från första början.
En effekt av att inte pastörisera är dock att denna kultur, den så kallade vinägermodern, fortsätter att växa i flaskan. Detta kan så småningom leda till att en fällning bildas i opastöriserad vinäger. Detta är inget fel utan bevis på att vinägermodern är vid liv. Vinägermodern är inte farlig och kan förbli i flaskan. Stör du dig på den så kan du skaka flaskan så att den sjunker till bottnet.
Mer information
Vikt | 400 g |
---|---|
storlek | 200ml |
Relaterade produkter
Äppelcidervinäger
Vår äppelcidervinäger tillverkas av must från lokalodlade äpplen och kombinerar en frisk syrlighet med tydliga äppelnoter. En riktig allround-vinäger som lämpar sig bra för inläggningar, till sallader och marinader. Äppelcidervinägern görs av must från Frimansgården i Västra Ämtervik. Syrahalt 5%.
Vinäger Honung och Svarta Vinbär
Denna honungsvinäger är smaksatt med svarta vinbär av sorten ’Finnskogens Druva’. Vinägern har en rätt hög ättiksyrahalt på hela 7%, som dock balanseras ut av honungens sötma samt fruktiga smaken av svarta vinbär. Den lämpar sig utmärkt till fruktiga vår- och sommarsallader, marinader, och kan utspädd med kolsyrat vatten till och med drickas som läsk.
Honung från egen bigård
Vår honung är en ren naturprodukt och smaken beror helt på blommorna som våra bin har besökt. Vi har många olika växter på gården och i omgivningen och för sommarhonungen brukar bina oftast gå på maskros, hallon och rallarros samt olika vilda och odlade bärbuskar; till mindre del lind och lönn. Hösthonungen brukar ofta bli en smakrik ljunghonung.