ヒラタケ丼
Om receptet
Vår ostronskivling på japanskt vis är en variant av en klassisk donburirätt, där diverse ingredienser tillagas och serveras i en skål på en bädd av ris. Vi använder torkad ostronskivling som marineras med en blandning av sojasås, sake och socker för och steks långsamt i en stekpanna tillsammans med lök. Resultatet blir en rätt som efterliknar gyudon (牛丼), som vanligtvis görs med nötkött. Ostronskivlingens fast konsistens och mild smak lämpar sig utmärkt för att efterliknar köttet i denna rätt och hela receptet är veganskt.
Scrollar du ner till slutet av receptet så hittar du dessutom några varianter av receptet, som gör hela rätten lite med avancerat. Bilden ovan visar varianten med ägg, som såklart inte är vegansk längre.
Använder du tamari istället för vanlig sojasås, kan hela receptet också bli glutenfritt.
4 portioner
tillagningstid: 20 min + marinering
Ingredienser
20 g torkad ostronskivling
1 st stor gul lök
Marinad
80 ml japansk sojasås
80 ml sake eller torrt vitt vin
1 tsk socker eller honung
240 ml vatten
Tillbehör
1 st salladslök i fina ringar
1 tsk sesamfrön
4 portioner kokt ris
Gör så här
Marinad:
- Blanda sojasås, sake (eller vin), vatten och socker (eller honung) i en bunke.
- Skala och strimla löken.
Blanda ostronskivlingen och löken med marinaden i bunken.
Täck över bunken och ställ i kylskåpet över natt.
Tillagning:
- Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt ostronskivlingen och löken med hela marineringsvätskan.
- Tillaga i ca. 15 minuter, rör om regelbundet. Tillsätt lite extra vatten ifall det blir för torrt under tillagningen.
Servera på ris och toppa med salladslök och sesamfrön.
Smaklig måltid!
Variationer
- Finhacka en tumnagelstor bit ingefära och tillsätt i marinaden.
- Tillsätt två finhackade vitlöksklyftor, en matsked sesamolja och en tesked chiliflingor, chilipulver eller vårt chilisalt i marineringen.
- Vill du minska på saltet kan du använda 40-60 ml soja och 100-120 ml sake eller vin istället.
- Vispa upp 3 ägg och häll i stekpannan när svampen nästan är klar. Täck stekpannan och stek i 3-4 minuter. På så vis blir receptet en vegetarisk variant av det klassiska japanska oyakodon (親子丼). Toppa gärna med shichimi togarashi (japansk chilikrydda med sju ingredienser, 七味唐辛子) eller vårt chilisalt.
Ostronskivling på japanskt vis
Thomas ViereckelEquipment
- 1 stekpanna
- 1 kniv
- 1 skärbräda
- 1 bunke
- 1 stekspade
Ingredients
Ingredienser
- 20 g torkad ostronskivling
- 1 st stor gul lök
Marinad
- 80 ml japansk sojasås (använd tamari så att det blir glutenfritt)
- 80 ml sake eller torrt vitt vin
- 1 tsk socker eller honung
- 240 ml vatten
Tillbehör
- 1 st salladslök i fina ringar
- 1 tsk sesamfrön
- 4 portioner kokt ris
Instructions
Marinad
- Blanda sojasås, sake (eller vin), vatten och socker (eller honung) i en bunke.80 ml japansk sojasås, 80 ml sake eller torrt vitt vin, 240 ml vatten, 1 tsk socker eller honung
- Skala och strimla löken.1 st stor gul lök
- Blanda ostronskivlingen och löken med marinaden i bunken.20 g torkad ostronskivling
- Täck över bunken och ställ i kylskåpet över natt.
Tillagning
- Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt ostronskivlingen och löken med hela marineringsvätskan.
- Tillaga i ca. 15 minuter, rör om regelbundet. Tillsätt lite extra vatten ifall det blir för torrt under tillagningen.
- Servera på ris och toppa med salladslök och sesamfrön.1 st salladslök, 4 portioner kokt ris, 1 tsk sesamfrön
Notes
Variationer
- Finhacka en tumnagelstor bit ingefära och tillsätt i marinaden.
- Tillsätt två finhackade vitlöksklyftor, en matsked sesamolja och en tesked chiliflingor, chilipulver eller vårt chilisalt i marineringen.
- Vill du minska på saltet kan du använda 40-60 ml soja och 100-120 ml sake eller vin istället.
- Vispa upp 3 ägg och häll i stekpannan när svampen nästan är klar. Täck stekpannan och stek i 3-4 minuter. På så vis blir receptet en vegetarisk variant av det klassiska japanska oyakodon (親子丼). Toppa gärna med shichimi togarashi (japansk chilikrydda med sju ingredienser, 七味唐辛子) eller vårt chilisalt.