Värmlandsvinäger - ljuvlig hantverksvinäger med regionala ingredienser
På denna sida hittar du detaljerad information om vår vinäger. Letar du efter möjligheter att beställa vinägern, rekommenderar vi att du tittar in i vår webbutik.
Hantverksvinäger - från råvara till färdig produkt
Råvarorna
Vi använder oss i möjligaste mån av råvaror som vi antingen producerar själva på vår gård eller köper in från lokala samarbetspartner. Bland annat producerar vi honungsvinäger gjord på honung från egen bigård och stoutvinäger gjord på öl från Fryksdalens Bryggeri.
Hantverksvinäger ur vinägerraktorn
Hantverksvinäger framställs av sockerhaltiga råvaror med hjälp av en
kombination av jäst och ättiksyrabakterier. Jästen och bakteriekulturen,
den så kallade vinägermodern, i samband med råvarorna skapar den unika
smaken i en hantverksvinäger. Vi producerar vår vinäger i en så kallad vinägergenerator, en metod som är väldigt populärt för hantverksvinäger i bland annat Tyskland och Österrike. Vinägermodern växer här på ett medium i en försluten generator, där vi lätt kan optimera olika parametrar såsom temperaturen och syretillförseln.
Detta leder till en ren och smakrik vinäger utan oönskade bismaker.
Smaksättning, mognad och tappning
Efter flera veckors jäsning är vinägern redo att tappas från generatorn till ett lagringskärl. Den unga vinägern är redan syrlig men under lagringsperioden förfinas smaken och aromerna träder fram ännu mer. I det här steget kan vi dessutom ytterligare förfina vinägern genom att smaksätta den med olika frukter, bär, kryddor eller örter.
De tillsatta ingredienserna stannar kvar i vinägern i allt från några dagar till flera veckor och avger på så vis sina aromer till vinägern. Därefter silas de fasta delarna av och vätskan pressas ur dem. Kvar blir en ljuvlig smaksatt vinäger.
Vi kontrollerar smaken på vinägern flera gånger under lagringsperioden och när vi är nöjda med resultatet tappas vinägern upp på flaskor.
Har du blivit sugen på hantverksvinäger? Ta en titt på vårt sortiment!
Opastöriserad vinäger
Vinäger är i sig själv en produkt med i princip obegränsat hållbarhet. Den är till och med så pass hållbar att det är en av få livsmedelsprodukter som inte måste märkas med bäst före-datum! Till skillnad från andra produkter tillför pastöriseringen ingen hållbarhetsförbättring i vinäger. Snarare tvärtom, i och med att pastöriseringen dödar den jäst- och ättiksyrabakteriekulturen som har producerat ättiksyran från första början.
En effekt av att inte pastörisera är dock att denna kultur, den så kallade vinägermodern, fortsätter att växa i flaskan. Detta kan så småningom leda till att en fällning bildas i opastöriserad vinäger. Detta är inget fel utan bevis på att vinägermodern är vid liv. Vinägermodern är inte farlig och kan förbli i flaskan. Stör du dig på den så kan du skaka flaskan så att den sjunker till bottnet.
Gör din egen vinäger
Har du en flaska av vår vinäger hemma, som det redan har bildats en ny vinägermoder i, så kan du faktiskt använda modern för att göra din egen vinäger. Flytta över vinägermodern till ett rent kärl, tillsätt till exempel en vin du har hemma, täck över med en duk och låt stå på rumstemperatur i några veckor. Sedan har du skapat din egen vinäger!
Specialbeställd vinäger med exklusiva ingredienser
Vårt produktionssätt gör att vi kan producera små partier med vinäger av olika slag. Vi kan därför erbjuda specialbeställd vinäger åt till exempel restauranger som vill bjuda sina gäster på en exklusiv vinäger som inte finns att köpa någon annanstans. Kontakta oss gärna så klurar vi ut detaljerna tillsammans.
vinägersorter i vårt lager
-
Jordgubbsvinäger60 kr – 120 kr inkl. moms
-
Körsbärsvinäger60 kr – 120 kr inkl. moms
-
Äppelcidervinäger60 kr – 120 kr inkl. moms
-
Stoutvinäger60 kr – 120 kr inkl. moms