
Potatissallad med äppelcidervinäger
Underbar potatissallad som den görs i södra Tyskland med äppelcidervinäger och rapsolja. Passar utmärkt med till exempel vegokorvar, falafel eller burgare. När jag växte upp åt vi denna potatissallad nästan varje lördag, med olika tillbehör.
Förberedelser 5 minuter minuter
Tillagningstid 25 minuter minuter
väntetid 5 timmar t
Total tid 5 timmar t 30 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Tyskt
Portioner 6
Ingredienser
- 1 kg fastkokande potatis
- 1 st stor gul lök
- 250 ml grönsaksbuljong
Dressing
- 7 msk äppelcidervinäger
- 7 msk rapsolja kallpressad
- 2 tsk salt
- 1 tsk stark senap till exempel dijonsenap
- lite svartpeppar
Instruktioner
- Kok potatisarna i saltvatten. Låt svala helt. Skala potatisarna, skär i tunna skivor och lägg i en stor skål.1 kg fastkokande potatis
- Finhacka löken.1 st stor gul lök
- Koka upp grönsaksbuljongen, stäng av spisplattan och häll i hackade löken. Låt dra i 10 minuter.250 ml grönsaksbuljong
- Häll grönsaksbuljongen över potatisarna och blanda försiktigt.
- Blanda i äppelcidervinäger, rapsolja, salt, senap och svartpeppar.7 msk äppelcidervinäger, 7 msk rapsolja, 2 tsk salt, 1 tsk stark senap, lite svartpeppar
- Låt stå i 4 timmar. Efter tiden, blanda igen och smaka på salladen. Beroende på potatisarna kan den behöva mer salt, vinäger, olja eller peppar. Såsen ska vara tjock men inte torr, salladen ska vara lätt att blanda. Är salladen för torr kan du hälla i lite vatten.
Anteckning
Variationer:
- Finhacka lite salladslök eller gräslök och blanda i salladen.
- Salladen fungerar även utmärkt med vår honungsvinäger, honungsvinäger med chili eller honungsvinäger med granskott istället för äppelcidervinägern.
Keyword sallad, veganskt, vegetariskt
